Menu

Mennyi zsebpénzt adjunk a gyereknek?

A gyermekek általában először a zsebpénzzel találkoznak, mint „hivatalos” saját pénzük. A zsebpénz gyakran az egyetlen anyagi eszköz a gyermekek és tinédzserek kezében, mellyel elérhetik személyes kívánságaikat. Egyesek rögtön elverik, amint megkapják, mások hónapokig rakosgatják, spórolnak.  Az egyik gyermek mindig pénzhiányban szenved, a másik ügyesen beosztja. A zsebpénz a későbbi gazdasági "életre" nevel.

Mit tanulhat a gyermek a zsebpénz kezelése közben?
Egy gyermekpszichológus véleménye szerint : „Amikor pénzt adunk a gyermek kezébe, fontos, hogy betartsunk bizonyos alapszabályokat.”

Semmi esetre se adjuk neki rendszertelen időközökben, vagy csak néha-néha. Ne dugjuk titokban az orra elé pénztárcánkat, miközben ezt mondjuk neki: „na, vegyél csak ki magadnak valamennyit”. Ha komolysággal adjuk a pénzt a kezébe, akkor a gyermek is komolyan fog bánni vele”.

A szakember elengedhetetlenül fontosnak tartja, hogy a gyermek minden körülmények között megkapja azt az összeget, melyben szülőjével megegyezett. Ő csak azt a pénzt fogja igazán a sajátjának tekinteni, amit mindenféle „akkor, ha” feltétel nélkül megkap: Ha örökké azt kell néznie, milyen meghagyások, korlátozások kíséretében juthat zsebpénzhez, akkor állandóan a kérvényező pozíciójában marad, így aztán nem fog felelősséggel, átgondoltan bánni „vagyonával”.

Ne vonjuk meg a zsebpénzt!
A fenti okokra való tekintettel számunkra legyen tabu az összeg csökkentése vagy megvonása büntetésként. Hasonlóan negatív eredményt érünk el, ha meghatározzuk, mit vehet, mit nem. Ezzel a kikötéssel ugyan megóvhatjuk csemeténket néhány haszontalan holmi beszerzésétől, egyidejűleg azonban megfosztjuk őt attól a lehetőségtől, hogy saját hibájából tanulhasson.
 

Ez nem jelenti azt, hogy ne nyújtsunk segítséget, ugyanis kezdetben sokszor nagyobb összeget is elpocsékolhat a zsebpénz kezelésekor, - számolnunk kell vele. A gyermekpszichológus hangsúlyozza: „kezdetben sok gyermeknek gondot okoz kiadásainak áttekintése. Ilyenkor megengedett a tanácsadó szándékkal történő beavatkozás, javaslatokat tehetünk az „ifjú gazdálkodónak” problémái megoldására.

A könyvelés hasznos lehet a költségek kezeléséhez
A költségek áttekinthetősége érdekében érdemes megtanítani gyermekünket, hogyan vezessen naplót a kiadásairól. Igen fontos, hogy ezt saját elhatározásából tegye és ne a számonkérést érezze benne.
 

A „kifizetés” gyakoriságának megváltoztatása is hasznos lehet, közös megbeszélés alapján. Egy meggondolatlan költekezés után nem érdemes a zsebpénzt felduzzasztani, mert akkor a tanulási mechanizmus a visszájára fordul: a tanulság helyett, miszerint korlátozott a felhasználható pénz mennyisége, azt fogja leszűrni csemeténk, hogy mindig lesz tőkeinjekció, ami kimenti szorult helyzetéből.
 

A zsebpénz bevezetését már ötéves kortól elkezdhetjük, a szakember szerint. „a korábban megtanultak tovább megmaradnak és mire a gyermekek iskolába kerülnek, legyen fogalmuk róla, hogyan működik a pénz, mint az árucsere eszköze.”

Ismertessük meg a kisgyermekeket a pénzzel.
Éppen az egészen kicsiknél javasolható pl. az érmék tanulmányozása a szülők segítségével. Hétköznapi példákon keresztül rávezethetjük őket, mi az ellenértékük. „Ha az elején még arra tereljük a beszélgetést, mire is költötte csemeténk a zsebpénzt, az rendben is van, feltéve, ha maradunk az ötletadásnál, mit vásároljon, és tartózkodunk a vásárlás minősítéséről”, mondja a gyermekpszichológus.
 

Megtakarítás témában is adhatunk tippeket gyermekünknek: elmondhatjuk neki, miért hasznos, ha félreteszi zsebpénzének egy részét, vásárolhat magának egy különlegesebb dolgot, vagy ínséges időkben marad vésztartaléka. Különösen kisebbek esetében ajánlatos nem megfeledkezni a jó öreg perselyről sem:
A bankszámlának ugyan van értelme, ha nagyobb összegű pénzajándékot kívánunk tartalékolni a gyermek számára. Szerezzünk örömet a takarékoskodás kézzelfogható megélése által: egy ígéretesen csörgő kincs mégiscsak összehasonlíthatatlanul többet jelent számára, mint a számlakivonat csupasz adatai.

A tudatos pénzkezelés
Ne szabjuk túlságosan szűkre a zsebpénzt, hogy félre lehessen tenni belőle. A gyermeknek mindemellett úgy kell tudni mozognia saját csoportjában, hogy ne érezze folyton szegényebbnek magát a másiknál. A kifizetésekkor ne legyünk túlzottan nagyvonalúak, hiszen a kis „tőketulajdonosnak” meg kell tanulni, hogyan ossza be pénzét. Ez egy állandó kötélhúzás, amiből leginkább a többi szülővel való irányértékekre vonatkozó konzultáció alapján kerülhetünk ki győztesen. „Gyakran élem meg, amint szülők nem mernek nyilatkozni, mennyi pénzt adnak gyermeküknek – attól való félelmükben, hogy teljesen másként járnak el, mint a többiek”. Ezt a gátlást azért is le kellene győzni, mert a gyermekek egyébként is összehasonlítják „jövedelmeiket”.

A szülők szerepe
Fontos, hogy mindkét szülő egyet értsen zsebpénz dolgában, hogy ne lehessen kicselezni őket. A szakember szerint: „fontos az előzetes megbeszélés alapján kialakított közös álláspont megléte, mert ha két malomban őrölnek, akkor félő, hogy elmosódnak a zsebpénzzel kapcsolatos eddig lefektetett egyértelmű szabályok.”
Természetesen annak is döntő jelentősége van, milyen példát mutatunk mi szülők, hogyan bánunk a pénzzel. Utódaink általában igen pontosan nyomon követik, a család mire adja ki pénzét. Magyarázzuk el egyszer csemeténknek, hogyan döntünk a vásárlásokról, hogyan teszünk félre a nyaralásra. Egy megélt példa sokkal többet ér, mint sok jó tanács. 

Miért hasznos a zsebpénz?
-  A gyermek megismerkedik a pénz értékével. Amikor megvásárol valamit, kialakul benne a  becslés képessége, mi a sok, kevés, drága, olcsó.
-  Megtanulja önállóan meghozni döntéseit. Mit is veszek? Szükségem van erre, vagy csak haszontalan cucc?
-  Rendszerező képesség. Ha nem osztom be a pénzt, hamar elfogy.
-  Összehasonlítás. Hogyan is rendezik az anyagiakat a családomban, hogy van ez barátaimnál? Tehát: ha valaki már fiatalon megtanulja mi is az a pénz, hogyan bánjon vele, az jobban fog boldogulni felnőtt korában.

Összegzés: Az optimális tanulás
-  A kifizetések rendszeresen és mindig ugyanabban az időpontban történjenek, hogy tudjon tervezni a gyerek.
-  Mindig fizessük ki, ami jár neki, függetlenül attól, hogy jól, vagy rosszul viselkedett. A megvonás nem jó büntetési módszer.
-  A kifizetéskor ne emlékeztessük gyermekünket az elkövetett hibákra. Ne hagyjuk őt koldulni.
-  Hadd döntse el csemeténk önállóan és szabadon, mit vásárol. Ha kikéri véleményünket, mondjuk meg neki, azonban magának kell eldönteni, mi legyen.
-  Ne adjunk túl sokat. Bármennyire is szeretjük - a nagy összegű zsebpénztől elveszti helyes ítélőképességét. Ez mértéktelen kívánságokat és költekezéseket von maga után.
-  Ne adjunk még egy pár százast, mielőtt eljönne a kifizetés ideje és látjuk, hogy üres a kassza. Beszéljük meg gyermekünkkel, hogyan is jutott idáig, milyen módon kerülheti el a jövőben a hasonló „vészhelyzeteket”.
 
A legfontosabb szabály pedig a következő: a pénz soha se legyen a nevelés eszköze!
 

Lehetőleg ne kövessük el az alábbi hibákat: 
-  Jutalmazás a zsebpénz megemelésével.
-  Büntetés az összeg megvonása vagy csökkentése által.
-  A ráfordítások könyvelése, a blokkok gyűjtése.  
-  Az önálló vásárlások ilyetén bírálása: „ezt megérte”, „ez felesleges volt.”
-  Extrakifizetések, ill. a gyermek kisegítése, ha elfogy a pénze.
-  Ha túl alacsonyra szabjuk a rátát, nem adunk lehetőséget a megtakarításra.
-  Ha túl magas a rendszeresen kifizetett összeg, vagy (csemeténk minden kérését teljesítjük), el fogja veszíteni realitásérzékét.
-  Ha megfosztjuk a zsebpénzt eredeti rendeltetésétől, (pl. taneszközöket veszünk rajta).
-  Kötelezővé tesszük a takarékoskodást. 
 
Ennyit adjunk
- Már 4-5 éves korban is adhatunk, mondjuk heti 200 Ft-ot.
A heti kifizetéseket folytassuk egészen kilencéves korig. A tíz évesnél fiatalabb gyermekeknél nagy nehézséget jelent egy hónapra tervezni.

-Tíz éves kortól mindenesetre elkezdhetjük a havi kifizetést. Most már lassan itt az ideje, hogy csemeténk megtanulja a pénzgazdálkodás alapjait. Egyezzünk meg vele a zsebpénz összegében. Tájékozódjunk más szülőktől is: pl. átlagosan mennyit adnak a barátok szülei?

 

Vissza a tetejére

Olvasta már?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next

november 05, 2013

Beszéljünk érdeklődve, hallgassunk figyelmesen!

Beszéd, beszélgetés, utasítás, vita, veszekedés, fecsegés, locsogás, köröm- rágás, orr-piszkálás, függőségek és fóbiá...

november 21, 2013

Az erő veled van?

Az erőhelyek, nem mindig a kondi terem fekve-nyomó koordinátáit jelölik! Annyi párhuzamot azonban vonhatunk, az említ...

január 06, 2014

Élvezzük az életünket

Elég sokat beszélünk minden nap arról, hogyan a legkönnyebb kicsit veszíteni a súlyunkból, hol egészségügyi, hol eszt...

november 05, 2013

„Beleláthatunk-e” a vakok életébe?

Hányszor mérgelődtünk életünk során, ha késő este, a vaksötétben kellett hazabotorkálni, mert a közvilágítás akadozot...

június 15, 2014

Titokzatos jelenségek -UFO,démon és…

Most azok jelentkezését várjuk, akik valamely témában hasznos és érdekes információval rendelkeznek

november 22, 2013

Müller Péter: a nők…

„Összeomlóban van a sok ezer éves férfiuralom, az emberiség történetének legnagyobb fordulatát éljük" - mondta el Mül...

január 02, 2016

A nő és a…

“A Nő legmagasabb küldetése,

április 30, 2014

A Kéz mindig Kéznél…

A kéz mint a gyógyítás eszköze. Csakrákat, energiaközpontokat a test több pontján találhatunk.

november 05, 2013

Mennyi zsebpénzt adjunk a…

A gyermekek általában először a zsebpénzzel találkoznak, mint „hivatalos” saját pénzük. A zsebpénz gyakran az egyetle...

november 08, 2013

Hova tegyem a kicsit?

A bölcsőde ügy még mindig az egyik legnehezebb kérdés. A gyermek hamar eléri azt a kort (1,5-2 életév) amikor a szülő...

április 15, 2014

Az életenergia kapui, a…

A marma szó jelentése (szanszkrit gyökere mru) érzékeny, sérülékeny, titkos pont

március 04, 2014

Mit üzen a pulzusod…

Az érverés pszicho-energetikai információi II.

december 02, 2013

Gyógyító kéztartások

A mudrák csodálatos változást és javulást tudnak előidézni testünkben. A mudrák ereje tisztítja a finom csatornákat é...

november 08, 2014

A szívbetegségek lelki okai

Tárd ki a szíved!   Egyszerre több pszichogén (legalább 4) együttes előfordulása biztos megbetegedéshez ...

november 14, 2014

Kívül a köd vagy…

Merre megy az út? Van előttünk valaki? Hol az autópálya kijáró? Ismerősek a mondatok? Az őszi közlekedésre jellemző, ...

november 05, 2013

Az első babára lelkileg…

A feleségem a szülés előtt végtelenül aranyos, kedves, szórakoztató, odaadó, szerető teremtés volt. Szerelmünk meghoz...

január 31, 2017

Egyre több vállalkozás keresi…

Jól érzékelhető a minőség irányába mutató mobilitás a magyar irodapiacon, a multik mellett a stabil vagy növekvő üzle...

november 05, 2013

Gyermekek a közlekedésben

Ami a gyermek életében az önállóság kezdete, az a szülő életében a folyamatos aggódás jelképe. Már 10 éves kora körül...

június 15, 2014

A csakrák pszicho-mentális információi…

Szívcsakra Frekvenciája: 352 Hz Szervek, testfunkciók: szív, mellkas, hát felsőrésze, váll, nyak, kéz, bőr, v...

máj. 14, 2014

Fűben fában orvosság

Az idősebbek gyakrabban hallották, de már ők is csak fiatalabb korukban. Nagyanyáink megfázáskor borogatásokkal, mézz...

november 05, 2013

Idén mindenki divatos és…

Eljött az ideje annak, hogy végre mindenki megtalálhatja a személyiségéhez, ízléséhez és testalkatához passzoló ruhát...

november 05, 2013

Baba-biztonság otthon

Manapság egyre több eszköz segíti a szülők életét és a baba biztonságát a lakásban is. Azért fontos végig gondolni ez...

november 05, 2013

A pénz is „csak”…

A pénzről alkotott kép, amelyet a gyermek elsődlegesen a családban tanul, meghatározza az egyén és a pénz viszonyát e...

szeptember 23, 2014

Tisztázzuk,hogy mi mit jelent…

Ájurvédában használatos fogalmak (marma, doshák, al-doshák, sroták, nadik, csakrák, prána) magyarázata

január 02, 2016

Az igaz szeretet

Miért kergetik az emberek a szeretetet? Miért nem becsüli,aki megkapta és miért nem tud szeretetet adni oly sok ember...

november 05, 2013

Hol a hangsúly?

A tél eljövetelével, egyre többen ülnek az orvosi rendelőkben különböző légúti, lázas megbetegedéssel. Felnőtt és gye...

december 16, 2013

A "gonosz kígyót" nehéz…

Az egyetlen öröm forrás maradt néhányak életében, ami nem más, mint a gonoszség, az ítélkezés! Oda nézz! Láttad? Bökd...

január 27, 2014

A betegség is az…

Amikor a lélek beteg, a test beszél!

november 08, 2013

2011. évi CXC. törvény…

28. Sajátos nevelési igényű és beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek, tanulók nevelése, o...

december 10, 2013

Új tantárgyak jönnek?

Már semmit sem ér az a tudás, amelyet anno a középiskolában vagy az egyetemen megszerzett! –mondják a szakemberek.